cow 3296202 640

Наш познати сатиричар Радоје Домановић, најзаслужнији је за популарност једног обичног српског вола кога су крстили, још док је био теле, Сивоња. Много година касније, нешто више од једног века, појавио се други во. Реч је о Главоњи. Ех, да је само Главоња, ни по јада. Има ту и Трбоња, и Гузоња и још којекаквих.

Има ли сличности између Домановићевог Сивоње и данашњег Главоње?! Има свакако: и један и други су волови, тегљећа рогата и репата марва. И један и други су били осуђени на живот у Србији. Сивоња је био домаће говече, што значи да су му мама крава и тата бик, такође, били домаћа говеда. Зачет је на некој српској ливади у сезони парења марве. Главоња је сименталац, чистокрвни, од мајке сименталке и непознатог оца сименталца. Дакле, за његово овоземаљско битисање заслужан је ветеринар који је обавио оно што је било ускраћено Главоњином природном оцу. Зачет је у боксу за осемењавање високомлечних крава. Искрене честитке марвеном доктору!

Сивоња је имао једну велику ману: волео је да се бави узалудним послом – размишљањем. Тако је и настала прича РАЗМИШЉАЊЕ ЈЕДНОГ ОБИЧНОГ СРПСКОГ ВОЛА. А главни јунак наш Сивоња.

Главоња је отишао корак напред – уопште није размишљао! А зашто би кад је био члан Странке. По своје мишљење одлази у страначки одбор. Тамо, после обавезног испирања мозга, добија инструкције да басира онако како председник тамбура. О Србији и Србима одавно не размишља. То раде белосветски великосилници и многи други кројачи новог зверског поретка.

Домановићев Сивоња је васцели воловски живот само радио. И Главоња има златан занат: пресипа из шупљег у празно. У том пресипању државни интереси су му на првом месту, одмах иза личних. Био је симпатизер неколико воловских мафија и организованих криминалних група, али није био на потерници Интерпола и хашког суда (не)правде. Додуше, Главоња је у младости насилно обљубио неку јуницу, која је имала уредну потврду да је девица. На суду је признао своје теле и редовно плаћа говеђу алиментацију

Странка озбиљно рачуна на Главоњу. Није он обичан во. Он је школована волина. Похађао је европско телеће забавиште, а завршио је и воловски факултет. О томе поседује диплому приватне сточне академије.

Можда га једнога дана кандидују за председника сточне фарме, или бар за посланика у воловској скупштини, ако пре тога не заврши у паризеру, или не омасти ражањ у част неке српске реформске победе...