земанМи Срби смо стара чекала. Ето, дочекали смо и извињење за НАТО-вско бомбардовање '99. године. Што би рекли наши стари, они који се поштапају турцизмима „Дође земан за Земана“! У овом случају Земан није турски, чешки је, и он је пре 22 године потписао да НАТО милосрдише Србију. Сад каже да му је жао, погрешио је и извињава се  онолико. Мислим, за оно од пре 22 године.

Моја покојна баба, бог да јој душу прости, имала је обичај да каже кад неко уради нешто са великим закашњењем: „Лањске године прдн'о, а данас му дупе зевнуло“! Само, овде је термин „лањска година“ дебело пробијен – преко двадесет година, а исто толико је каснило и „зевање“ пркна.

Више од две деценије је требало Милошу Земану, тадашњем премијеру Чешке, а садашњем председнику исте те Чешке, да се накани и извини Србима за злочин, који је, ако ћемо право, ратни злочин.

Пошто ја генетски више вучем на бабину линију ( извини деда, тако је ) дајем себи право да поставим питање г-дину Земану.

- Што ти, прикане, ниси ставио вето на бомбардовање?! Мог'о си а ниси! То што сте били најмлађи у НАТО, не значи да сте били малолетни, или не дај боже, малоумни. Били сте равноправни и имали сте право вета које нисте искористили. Онда си преко двадесет година имао ноћне море и најцрња прогањања због српских жртава. Па, нормално.

Негде сам прочитао да Чеси нису много побожни, али да нису ни атеисти. Углавном гледају према Ватикану. Зато предлажем  Земану да оде у цркву и исповеди се. Да му и господ Бог опрости, пошто су му код нас, у име нас, већ опростили.

Постоји могућност, да не кажем опасност, братимљења Земана и ..., односно Чеха и Срба. Као он је наш брат јер је признао грешку НАТО пакта и много му је жао, каје се и бла, бла бла.

Не знам за Чехе, али ми смо већ живели у братству – јединству. Оно се касније претворило у најкрвавије братство – убиство, а братишта у ратишта и згаришта. Шта ће нам још једно авељисање и кајинисање.

На крају имам једно подсећање за чешког председника:

- Прикане, дугујеш ти нама још једно извињење. Оно из 2008. године, када је твоја држава признала ампутат државу Косово! Али, уместо извињења, заложи се код твојих милосрдних НАТО сабораца за свеопште повлачење признања лажне државе.То би нам баш значило!