⇔ Радио Белами, Ниш, сваке суботе од 12-14 уживо, реприза недељом у 12ч.⇔

ДНЕВНИК НА ЈЕДАН ЦИРКУС М

25. август 2021.

meal 3236971 640

Добар дан, добри људи!

Данас је последња среда августовска године Господње две и дваес прве, ја нећу много да га мрчкам са неки увод, шалим се - оћу, ко па нећу!

У мој родни град, у мој Блесковац, то јес у мој завичај, а ово завичај значи да завивамо чај (зави чај, од конопљу... шалим се), дакле... мој родни град, бивши светски сајамски град, сад мож слободно да се прекрсти у Ћеваполис, ил Пљескополис, може и Џинкаполис, а може и Скараполис (како све дивно звучи грчки, чисто православно), а може да се зове и Пљесковац, Месковац, дакле... у мојему родноме завичају указао се Ћевап Фест, јес да се указао, илити скраћено - Роштиљијада! Иначе, Роштиљијада, у врло благ и истанчан превод значи - више јавна места, на једно јавно место, за јавно кркање и сркање, и куде стигнеш мочање, и ... ање! А за дрка... овај, за хркање зна се где је место.

Иначе, ово је прва Роштиљијада која се одржава у кафез, јер је скоро цела Широка чаршија ограђена са жичану ограду, а зашто, е то ни Никола Тесла не би умео да објасни. Ни Фарадеј, иако је измислио онај кафез.

Ако је та жичана ограда непропусна за вируси, вирусоотпорна, да виручики не мож кроз њу да прођу и нападну незаштићени тирусти и кркачи на пљескавице и остали специјалитети, онда је требало с њу да се огради цела Србија. А и зашто да штити кркачи на пљескавице и остали специјалитети, кад су сви они вакцинисани ил тестирани?! Јер само они могу и смев да уђу у роштиљијански кафез. И треба свуда на ту ограду да се ставе натписи, који важе за сви ови изван кафез, да је забрањено да се кроз ограду искашљује, пљуцка, истриса нос, да се чак и прдуцка, јер вирус мож да мутира у прдац, и шта онда! А што се сви они јадни људи који не мог да уђу у роштиљијански кафез јер нису вакцинисани и тестирани, мимоилазе на метар ипо ширину између вирусоотпорну ограду и локали, где двојица дебели не мож се мимоиђу, ееее... зато су ту концерти на слабо плаћене екстрадне звезде, па удри бригу на весеље, јер...

- Нико не мож са нас да се мрка, кад се лока и кад се крка!

Ил што би још истако деда Пејча звани Фројд:

- Пице су си пице, ал нема боље од ћевапи и пљескавице!

И неколко питалице скиталице, колко да се поприсетимо и не заборавимо:

- Шта је то пљескавица?

ПЉЕСКАВИЦА ЈЕ ГОЛЕМ ЗГАЖЕН ЋЕВАП!

- Шта је то кобасица?

КОБАСИЦА ЈЕ ГОЛЕМ ЋЕВАП У ХУЛАХОПКЕ!

- Шта је то хамбургер?

ХАМБУРГЕР ЈЕ ПОБАЧЕНА ПЉЕСКАВИЦА!

- Каква је разлика између пљескавице од 5, од 10 и од 15 ћевапа?

Разлика је у цену, иначе - све су исте!

- Шта је теже: пљескавица од 100 грама ил 100 грама гвожђе?

100 грама гвожђе! Јер 100 грама гвожђе си је увек 100 грама, а пљескавица од 100 грама никад није 100 грама!

- Како се зове уметник роштиља?

СКАРАВАЂО!

ЛЕСКОВАЧКИ ВОЗ

Ко није чуо шта је то чувени Лесковачки воз, а није ни мого да га чује пошто он не иде по брзе пруге, него иде по подмазани кафански астали, а то су она места где мушице највише воле да каке... дакле, "Лесковачки воз"је:

- 15 ћевапа, пљескавица од 15 ћевапа, 5 уштипка, пар кобасице, вешаљка, и на крај је падла и кременадла!

Ете, то је Лесковачки воз! А "Пироћански воз" је: Два ћевапа - један иза други!

И једна стара лесковачка причица, стара ко Нови завет, па каже:

- Чувена Тајна вечера, Исус Христ и 11 апостола једу пљескавице, а Јуда хамбургер!